Investiguem
Com arriba el plàstic als oceans i què hi passa llavors?
Els objectes de plàstic que utilitzem, com ara plats, gots, ampolles o bosses, poden acabar en un abocador, ser incinerats, o bé ser reciclats. Si no s'han reciclat correctament, a causa de l'acció de les tempestes, del vent i la pluja fa que aquests residus puguin arribar als rius i al mar, fins i tot, quan els llencem a les escombraries.

Avui dia, només el 9% de plàstic que consumim en l'àmbit mundial s'ha reciclat, el 12% s'incinera, i el 79% acaba en abocadors o en el medi ambient. Un 80% dels residus plàstics d'escombraries que es troben en el mar són d'abocaments deliberats, mentre que el 20% restant, són fruit de l'activitat marina. Com que el plàstic és molt resistent i es dispersa amb facilitat, podem descobrir plàstics a cada racó del planeta.

Una vegada aquests residus arriben a la mar, la fauna marina els pot ingerir, poden quedar-se surant a la superfície, o finalment enfonsar-se al fons marí. S'han descobert plàstics a les zones més profundes, a més de 10.000 metres de profunditat.
Els plàstics que podem trobar a la superfície, són només la punta de l'iceberg, ja que representen menys del 15% de tots els plàstics que hi ha en el mar.
Durant les investigacions que Greenpeace va dur a terme l'any 2015, es van recollir una mitjana de 320 objectes d'escombraries per cada 100 metres de platja, el 75% dels quals són objectes de plàstic.
Què passa amb el plàstic quan arriba als mars i als oceans?
Els objectes de plàstic que arriben al medi marí, tarden entre dècades i centenars d'anys a degradar-se.

Durant tot aquest temps fins que es degraden, poden arribar a causar danys molt greus a la fauna marina. Actualment, unes 700 espècies d'organismes marins es veuen afectats per aquest tipus de contaminació. Cada any, més d'un milió d'aus i més de 1.000.000 de mamífers marins moren a conseqüència de tots els plàstics que arriben a la mar.
